Meanwhile in Ukraine

 

Den åttonde mars 2022 dokumenterade museifotografen Olena Shovkoplias det pågående kriget i Ukrainas huvudstad Kiev. Bilderna visar hur invånarna förberedde sig inför de ryska angreppen, hur de organiserade sig samt förödelsen efter attackerna.

Utställningen Meanwhile in Ukraine skildrar den alltjämt pågående konflikten ur Ukrainas perspektiv, med fokus på det allmänmänskliga lidande som alla krig för med sig. Den baseras på material från Nationalmuseet för Ukrainas historia i andra världskriget och förutom Olena Shovkoplias gripande fotodokumentering så finns det också ett separat spår med fotografier och målningar, som handlar om barn och ungdomars upplevelser av krig och flykt.

Meanwhile in Ukraine är producerad av Statens försvarshistoriska museer, och visas under säsongen 2023 på Maritiman. I utställningen ombord jagaren Småland förstärks hur Ukraina har använt språket som vapen genom art director Alfred Romlins kreativa uttryck på väggarna.

Här kan du se ett inlägg från SVT Väst, som var ombord och filmade på premiärdagen den 1 april. Gästföreläsaren Markus Göransson intervjuas om de vanföreställningar från Vladimir Putin och hans närmsta ledarstab som banade väg för invasionen av Ukarina och utställningsproducent Cajsa Rundström visar upp utställningen.