Dagens aktiviteter

På Maritiman är det vanligtvis full fart med både barnaktiviteter och guidningar varje dag. Men nu under coronapandemin har vi valt att pausa alla programaktiviteter som kan bidra till ökad trängsel. Istället satsar vi på digitala aktiviteter ombord, där du med hjälp av en audioguide eller quiz får utforska fartygen på egen hand. Våra guider och pedagoger gör också spontana guidningar och aktiviteter för enskilda sällskap. De delar gärna med sig av sin kunskap, svarar på frågor och ger dig sina bästa tips. Tims havslabb med sina elva olika stationer kommer finnas tillgängligt för laborationer på egen hand. Så länge coronapandemin kräver så utgör detta vårt ordinarie program.

Utställningar att utforska

Glöm inte att kolla in våra olika utställningar; de är samtliga inkluderade i entréavgiften och väl värda ett besök:   

  •  Sötvatten - en värld av liv är en hisnande upptäcktsfärd, både över och under vattenytan. Utställningen bygger på fotograferat och filmat material av arter och miljöer, från norr till söder i vårt avlånga land. Hotet mot våra vattenmiljöer - men även det viktiga arbete som sker med att återställa och återskapa värdefulla vattenbiotoper - illustreras också här. Genom sötvattenspecialisten, fotografen och filmaren Johan Hammars magiska foton och filmer samt ett antal interaktiva stationer, så syftar utställningen till att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Detta är en tillfällig utställning som visas i Tullpackhuset under säsongen 2021. 
  •  I manskapsmäss D ombord jagaren Småland hittar du den tillfälliga utställningen Remembering Lampedusa. Utställningen berättar historien om den tragiska förlisningskatastrofen på Medelhavet i oktober 2013, där minst 359 personer miste livet utanför den italienska ön Lampedusa.
  •  Under säsongen 2021 öppnas en levande konstutställning ombord jagaren Småland. Vi välkomnar konstnärer från Konstnärsalliansen som genom olika uttryck illustrerar maritima miljöer och sinnesstämningar. Under sommaren kommer både föremål och konstnärer att bytas ut löpande. Utställningen finns att beskåda i manskapsmäss E.